Ross’s Gull at Point Douglas, Nov. 2021
© Matthew Thompson/iNaturalist
Rossov galeb u Point Douglasu, studeni 2021
Ptica koja inače cijeli svoj život živi iznad polarnog kruga primijećena je ovog tjedna u Point Douglasu, na ušću rijeka St. Croix i Mississippi. Rossovog galeba ( Rhodostethia rosea ). Prvi ju je vidio i identificirao ptičar Ben Douglas u subotu, 27. studenog. Ptica je rođena upravo ove godine negdje na dalekom sjeveru.

Sljedećih nekoliko dana stotine entuzijasta posjetilo je Point Douglas Park, nadajući se da će ga vidjeti. Mnogi su bili nagrađeni.

"Gledali smo ga kako lovi dosta malih riba (~15) navečer prije nego što je krenuo uz rijeku na odmorište", izvijestio je Steve Kolbe.


Ptica je poznata po svojoj maloj veličini, sličnoj golubu, i lijepoj boji, s upečatljivim kontrastom. Neki su to zvali "sitni" ili "nježan". Njegov je let opisan kao "graciozan".

Ali bilo je i zabrinjavajućih znakova.

"Letargično ponašanje, visi oko stijena na obali WI sve dok nije odletjelo ispod RR mosta u vode MN i obalu", izvijestio je Tim Stuck. "Let se činio relativno slabim", napisao je Jim Strong. "Nažalost, ptica je spustila krilo i bila je općenito letargična; zdravlje joj nije bilo dobro", primijetio je Cory Gregory.

Zatim je u utorak ujutro ptica uočena među stijenama na rubu vode, kako se ne miče. Ptičari su nazvali Centar za rehabilitaciju divljih životinja u Rosevilleu, koji im je savjetovao da donesu pticu. Ona je umrla po dolasku.

Ptice koje se nalaze daleko od svog tipičnog teritorija nazivaju se "skitnicama". Mogu se izgubiti ili izgledati ili zbunjeni. Često ne prežive kada su daleko od svog rodnog okruženja.

Ova ptica je uistinu bila daleko od kuće. Rossovi galebovi su porijeklom iz vrlo sjevernih geografskih širina Zemlje, prvenstveno u sjevernoj Kanadi i Sibiru, s najbližim poznatim mjestom razmnožavanja na obalama Hudsonovog zaljeva. Zbog toga se o njihovim životima vrlo malo zna.
Distribution map

Karta distribucije Rossovog galeba
Njihovo stanovništvo procjenjuje se na negdje između 10.000 i 70.000. Znanstvenici smatraju da se uglavnom razmnožavaju u vlažnoj tundri, kako u sjevernoj Kanadi tako i u Sibiru, a zimuju među morskim ledom Arktičkog oceana. Ali udaljeni raspon vrste znači da mnogo toga ostaje misterij.

Nedavno viđenje je tek četvrti put da je pronađen u Minnesoti, a drugi put da je vrsta viđena u Wisconsinu. Leteći oko ušća pokraj Prescotta, ptica je postavila nove državne rekorde i za Minnesotu i Wisconsin.