Na plaži havajskog ostrva otkriveno 10 petroglifa urezanih u kamenu starih preko 400 godina
Petroglifi su otkriveni na havajskom otoku Oahu, u blizini sela Nene'u

Na plaži Vaianae na havajskom ostrvu Oahu, pomeranje peska je otkrilo neverovatne petroglife za koje stručnjaci iz Instituta za prirodne resurse veruju da su stari više od 400 godina.


Petroglifi su slike urezane u kamenu, i veoma su retke.

U julu ih je pronašao par iz Teksasa, SAD, koji su došli na plažu kako bi posmatrali zalazak sunca.
su otkriveni na havajskom otoku Oahu, u blizini sela Nene'u

- Iz nekog razloga, pojavio se zrak svetlosti, samo jedan zrak. Prešao je preko jednog od njih, i ja sam okrenula glavu. Bila je to samo srećna okolnost - rekla je Loni Votson.

Par je gledao u petroglif koji je urezan u peščar pre nekoliko stotina godina, i nije bio samo jedan.

Čak 10 crteža je otkriveno duž 18 metara plaže. Stručnjaci veruju da su ih urezali Aboridžini koji su tu živeli. Havajsko društvo za prezervaciju i američka vojska rade zajedno kako bi dokumentovali ovo otkriće.

Vojska kontroliše nekoliko arheoloških nalazišta na Havajima, a ovo je prvo koje se nalazi na samoj obali.
su otkriveni na havajskom otoku Oahu, u blizini sela Nene'u
- Zanimljivo mi je što sam kao dete dolazio na ovu plažu, a sada kao arheolog radim za vojsku, radim na dokumentovanju i očuvanju ovog lokaliteta gde smo otkrili do sada neviđene petroglife - rekao je Alton Eksabe, naučnik koji radi za američku vojsku.

Moguće je da su neki turisti ili lokalci nekada videli ove petroglife, ali je sada potvrđeno i priznato kao novo otkriće.

- Sada možemo da nađemo način da ih sačuvamo - rekao je Eksabe, i dodaje da su mu omiljeni oni koji predstavljaju ljude, jer su prsti i ruke veoma jasno prikazani.

Petroglifi su uglavnom veličine do 30 centimetara, ali su ovi na havajskoj plaži veličine i do 1,5 metara. Stručnjaci mole turiste i lokalno stanovništvo da ne diraju crteže. Peščar se veoma lako oštećuje, pa je veoma lako oštetiti petroglife.