Oluje
S

Cloud Precipitation

Jake vjetrove i obilne padavine donijela je oluja Lidija kada je pogodila Los Kabos u Kaliforniji

Jake vjetrove i obilne padavine donijela je oluja Lidija kada je pogodila Los Kabos u Kaliforniji
Oko 1.400 ljudi potražilo je danas sklonište od nevremena u meksičkom letovalištu Los Kabos, pošto je očajala oluja Lidija koja se formirala nad Tihim okeanom.

Oluja Lidija donela je kišu širom Meksika, uključujući i glavni grad, gde je izazvala poplave zbog kojih je nakratko bio zatvoren aerodrom.

Meksički zvaničnici su naveli da su jaki vetrovi i obilne padavine pogodile Los Kabos i upozorili stanovnike da se pripreme za moguću snažnu oluju.

Istovremeno, iznad Atlantskog okeana formirao se uragan Irma koji bi mogao od ponedeljka da pogodi istočni deo Karipskog mora kao oluja četvrte kategorije.

Bizarro Earth

Najteža monsunska sezona u više od decenije, u Aziji poginulo više od 1700 ljudi, 41 milion ljudi ugroženo

Najteže monsunska sezona u više od decenije, u Aziji poginulo više od 1700 ljudi
© AP Photo / Anupam Nath

Više od 1.700 ljudi poginulo je u katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Bangladešu i Pakistanu nakon što su tropske kiše zahvatile velike površine južne Azije tokom najteže monsunske sezone u više od decenije.

Kako navode Ujedinjene nacije, najmanje 41 milion ljudi u Bangladešu, Indiji i Nepalu direktno je ugrožen poplavama i klizištima od monsunskih kiša koje su počele u junu itraju do oktobra.
Najteže monsunska sezona u više od decenije, u Aziji poginulo više od 1700 ljudi
© AP Photo / Anupam Nath

Cloud Precipitation

Oluja Harvey obrušila se na Louisianu sa velikim količinama kiše

Oluja Harvey obrušila se na Louisianu sa velikim količinama kiše
© NOAA

Tropska oluja Harvey obrušila se u srijedu na Louisianu, zalivši je velikim količinama kiše nakon što je poplavila Teksas.

Oluja je kopno prvi put pogodila u petak kasno navečer jačinom nezabilježenom u tom području u više od 50 godina, a do sada je poginulo najmanje 17 ljudi, dok su deseci tisuća morali napustiti svoje domove. Među poginulima je i jedan policajac, dok je četvero dobrovoljaca koji su pomagali u spašavanju nestalo u bujici, po mjesnim medijima.

Helikopteri Obalne straže i čamci spasili su više od 4000 ljudi, a još tisuće su na sigurno odveli policajci, spasioci i građani volonteri. Šteta se procjenjuje na između 51 i 75 milijardi, po Moody's Analyticsu.

Oluja napušta Meksički zaljev

Houston bi mogao uskoro predahnuti jer meteorolozi očekuju završetak petodnevnih jakih kiša kako se oluja ubrzava i napušta Meksički zaljev.

Harvey je kopno udario ponovno rano u srijedu i nalazi se 52 kilometra južno od Lake Charlesa u Louisiani. Očekuje se da će ispustiti još 7,5 do 15,24 cm kiše na području 129 kilometara istočno od Houstona kao i na jugozapadu Louisiane, gdje je u nekim područjima već palo više od 45 cm kiše.

Nekoliko stotina ljudi spašeno je iz svojih domova u Lake Charlesu, gdje voda mjestimice doseže do koljena.

Tornado1

Tri tornada okružila zrakoplov iznad Sočija u Rusiji

Sochi tornadoes
Neverovatna scena odigrala se iznad Sočija u Rusiji, a očevici sa zemlje snimili su tri tornada koji "jure" putnički avion.

Snimak aviona iznad Sočija dok ga jure tri tornada iznad Crnog mora postao je pravi hit na društvenoj mreži Vkontakte u utorak.

Devet letova je otkazano zbog vremenskih nepogoda, a drugi su preusmereni na obližnje aerodrome u Anapi i Krasnodaru.

Prema rečima očevidaca, čak 12 pijavica je kružilo morem oko Sočija, a prava je sreća da je ovaj avion uspeo da izbegne nesreću.

Tornado2

Oluja Harvi se "pogrešno" vraća prema Meksičkom zalivu, kažu iz Američkog Nacionalnog centra za uragane

Oluja Harvi se

Američki Nacionalni centar za uragane tvrdi da se tropska oluja Harvi "pogrešno" vraća prema Meksičkom zalivu nakon što je krenula prema unutrašnjosti otkako je dotakla tlo u petak navečer.

U preporuci Centra navodi se da se poplave opasne po živote ljudi nastavljaju u Hjustonu i u široj regiji južnog Teksasa.

Harvi ima vjetrove maksimalne brzine od 64 kilometara na sat. Centar navodi da bi se mogao slabo pojačati dok se približava obali.

Predviđa se da se Harvey vrati ka sjeveroistoku u određenoj tački u utorak.

Meteorolozi su prognozirali dodatnih 64 centimetra kiše u petak a Centar tvrdi da druge prijetnje predstavljaju tornada i oluje koje se kreću od unutrašnjosti prema obali, prenosi AP. .

Cloud Lightning

Druga smrtonosna oluja u tjednu napada južnu Kinu

Druga smrtonosna oluja u tjednu napada južnu Kinu

Hongkong i Makao su danas pogodile snažne oluje u kojima je povredjeno 62 ljudi, samo nekoliko dana npošto je tajfun ubio 18 ljudi na jugu Kine.

Dva grada su jutros podigla nivo upozorenja na osmi stepen, od deset mogućih.

Oluja Pakar je udarila dok su hitne službe još uvek mobilisane na popravljanju štete od tajfuna u sredu.

Komentar: Na jugu Kine od tajfuna Hato poginulo 12 osoba, deseci ljudi nestali

Bizarro Earth

Uragan Harvey počeo divljati po Teksasu, poginulo najmanje 8 osoba

Uragan Harvey
© AP Foto / Eric Gay
Najmanje osam osoba poginulo je u uraganu "Harvi" koji je danas zahvatio američku saveznu državu Teksas.

Lokalni zvaničnik Čarls Bužan izjavio je da je od lokalne policije dobio podatke da je park za kamp prikolice "Pionir" u gradu Port Aranzasu potpuno uništen. Nije poznato da li je svih osam prijavljenih smrtnih slučajeva iz kampa ili drugih dijelova grada.

"Prije policije moramo poslati teže mašine u raščišćavanje", rekao je Bužan.

Mještanima nekoliko priobalnih gradova i oblasti preporučeno je da se evakuišu u unutrašnjost ali je najmanje 5.000 ljudi ostalo u ugroženom području.

Cloud Lightning

I tako....on je snimao olujno nevrijeme

I tako....on je snimao olujno nevrijeme
© You Tube
Autor snimka je Danijel Molde, a sve se dogodilo u Norveškoj.

Cloud Lightning

Austrijana u Kaliforniji pogodila munja u glavu i izašla kroz stopalo

Austrijana u Kaliforniji pogodila munja u glavu i izašla kroz stopalo

Matijas Štajnhuber (31) iz Austrije planinario je u petak u Kaliforniji kada ga je munja pogodila u glavu. Snažni strujni udar prošao je kroz njegovo telo i izašao kroz stopalo. Pokidala mu je odeću i uništila obuću.

"Bilo je kao u snu", ispričao je nastavnik u telefonskom razgovoru iz bolnice u Kaliforniji za AP. "Probudio sam se. Sav sam bio krvav. Odeća je bila pokidana sa mene. Iz daljine sam čuo svoju devojku kako vrišti moje ime. Prva pomisao mi je bila da sam pao u provaliju".

Telo mu je prekriveno modricama i opekotinama, za koje kaže da su uglavnom površinske. Takođe mu je oslabio sluh na levo uho. Prijateljica Kara Elvidž, koja je s parom planinarila u Siera Nevadi, za AP je izjavila: "Nešto je fotografisao, a ja sam odjednom ugledala beli blesak, poput eksplozije".

On je helikopterom hitno prevezen u bolnicu u Sakramentu. "Zaista je srećan što je preživeo", izjavio je za CBS Džim Metjus iz Nacionalnog meteorološkog centra. "Čini se da se oluje mogu razviti vrlo brzo i pogoditi vas u nekoliko sekundi".

"Neko mi je rekao da su veći izgledi da dobijem na lutriji nego da me udari munja", rekao je Štajnhuber. "Radije bih da sam dobio na lutriji".

Windsock

Teksas: Zbog urana Harveya evekuirani deseci tisuća ljudi

© NOAA/ReutersUragan Harvey u Meksičkom zaljevu

Uragan Harvey približava se obali Teksasa, zbog čega su evakuirani deseci tisuća ljudi, zatvaraju se rafinerije nafte, a guverner te američke savezne države Greg Abbott aktivirao je i 700 pripadnika Nacionalne garde,
piše Guardian.

Američki mediji pišu da bi Harvey vrlo lako mogao postati najjači uragan koji je pogodio obalu SAD-a u zadnjih 12 godina. Iako je počeo manja tropska oluja, vrlo brzo je prerastao u uragan kategorije 1, a procjenjuje se da će uskoro doseći snagu uragana kategorije 3.

- Procjenjujemo da će se uragan intenzivirati sve dok ne dosegne obalu - rekao je Dennis Feltgen iz Nacionalnog centra za praćenje uragana.

Tipični uragan kategorije 3 nanosi znatnu štetu manjim domovima, ruši veće drveće i uništava kamp kuće. Osim samog vjetara, opasnost predstavlja i ogromna količina vode koja u obliku obilnih kiša dolazi s naletom oluje. Zbog toga postoji i velika vjerojatnost da će nastupiti poplave.
© accuweather.comCrvenom bojom je označeno područje za koje se predviđa ekstreman utjecaj uragana Harvey (katastrofalne poplave, razorni vjetrovi, tornada)