Switzerland_Fireball_March 16
© screenshot/YouTube korisnik Accident
Svjedoci su izvijestili da su vidjeli let zeleno-bijelo isijavajućeg meteora na švicarskom nebu u nedjelju navečer, s nekoliko - kamerama iz auta - uhvaćenih snimaka koje su se proširile na društvenim mrežama. Neki su izvijestili i da su čuli glasne eksplozije za vrijeme promatranja događaja.

Vatrena kugla je viđena oko 20:50 po lokalnom vremenu u Švicarskoj. Također je izviješteno o viđenjima u Austriji i južnim dijelovima Njemačke.

Svjedoci tvrde kako se isijavajući objekt kretao prema južnom smjeru preko neba, dok su se dvije glasne eksplozije čule u isto vrijeme.

"Moja kćer je stajala na balkonu kad se ovo dogodilo i čula je prasak. Čak je i osjetila blagi val pritiska", rekla je jedna žena lokalnom listu Aargauer Zeitung.

"Prasak je zvučao kao eksplozija", rekao je drugi svjedok.


Dok su zabilježeni slučajevi nanošenja štete direktnim udarom pristiglih objekata iz svemira jako rijetki, činjenica je da eksplozije vatrenih kugli mogu biti razarajuće.

U veljači 2013., ruski grad Čeljabinsk je protresen eksplozijom meteora koja je razbila na tisuće prozora i oštetila nekoliko zgrada po hladnom zimskom vremenu. Stotine ljudi je potražilo medicinsku pomoć za lakše ozljede, većinom uzrokovane rasprskavanjem stakla i razbacivanjem stvari po udarnom valu eksplozije.

Ostatak nebeskog tijela odgovornog za kaos je kasnije pronađen na dnu jezera izvan grada, te je nazvan Čeljabinsk meteorit.


Komentar: Istu vatrenu kuglu su snimili i nad južnom Njemačkom: