pcr testovi
© PA
Britanska zdravstvena služba (NHS) je stotine pacijenata proglasila korona pozitivnim nakon laboratorijske greške.

Više od 1.300 ljudi koji su davali uzorke između 19. i 23. novembra dobili su pozitivne rezultate, mada su testovi u stvari bili nevažeći.

Svim će pacijentima biti rečeno da poduzmu još jedan test, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (DHSC).

Dankan Lerkomb, čija je ćerka dobila pogrešan rezultat, rekao je da je to bila "više nego nezgodna greška".

Direktor PR tvrtke iz Maidstonea rekao je da su njegovo dvoje djece u dobi od 14 i 9 godina iz škole poslani kući kako bi se samoizolirali i da nije mogao raditi.

Rekao je da njegova 14-godišnja kći četiri dana nije izlazila iz svoje spavaće sobe, a obroci su joj ostajali pred vratima, sve dok obitelj u četvrtak nije saznala da je rezultat ništav. "Mi smo to shvatali vrlo ozbiljno", rekao je.

Lercomb, bivši urednik novina Sun, rekao je da pogreška "dovodi u pitanje je li ovaj sustav testiranja kompetentan ili ne".

"Čitavo gospodarstvo oslanja se na kompetentnost ispitnih laboratorija, a ako ne odrade svoj posao, morat će da se pozovu na odgovornost", rekao je.

DHSC je rekao da je riječ o "izoliranom incidentu" uzrokovanom "problemom s nizom ispitnih kemikalija" koji je utjecao na testove provedene u Velikoj Britaniji.

"U potpunosti se istražuje kako bi se osiguralo da se ovo više ne ponovi", rekli su iz odeljenja.

Larkombova ćerka je na drugom testu bila negataivna. "S obzirom na to da je [vlada] upravo odlučila staviti sav Kent u treću razinu karantene, samo se pitate je li njihovo modeliranje pogrešno", rekao je.

DHSC je zamoljen da prokomentira hoće li 1.311 netočnih rezultata utjecati na regionalne stope zaraze, koje predstavljaju broj slučajeva na 100.000 ljudi.

Izvor: BBC