berlin
© REUTERS / CHRISTIAN MANG
Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za torturu Nils Melzer izdao je zahtev za dobijanje informacija nakon što je video snimak na kome se vidi kako nemački policajac baca stariju ženu na pod tokom protesta postao viralan na internetu.

Snimak, koji je navodno snimljen tokom protesta protiv zatvaranja kovid 19 u Berlinu u nedelju, prikazuje ženu koja je pokušala da prođe pored policajca i policajca koji je hvata za vrat obema rukama i snažno baca na zemlju, preneo je RT.

Na snimku se vide demonstranti koji opominju policajca i pokušavaju da pomognu povređenoj ženi, nakon što je nekoliko policajaca nastavilo da gura okupljene.


Nils Melzer, predsedavajući za ljudska prava na Ženevskoj akademiji u Švajcarskoj potvrdio je da mu je skrenuta pažnja na video. On je zatražio i izjave svedoka i detalje o tome da li je "pokrenuta službena istraga".

To nije bio jedini nasilni događaj na protestu u Berlinu, jer je na drugom snimku prikazan još jedan policajac koji primenjuje silu nad starijom ženom, prenosi agencija Fars.



Protesti protiv zatvaranja u Berlinu postali su nasilni nakon što je policija pokušala da spreči demonstracije.

U protestima je u nedelju učestvovalo oko 5.000 Nemaca, a oko 600 je uhapšeno.

Video zapisi svedoče i o drugim slučajevima policijskog nasilja, policajce koji šutiraju demonstrante, guraju ljude, prskaju biber sprej u lice...


Na jednom snimku objavljenom na društvenim mrežama zabeleženo je kako policija šutira tinejdžera.

Berlinska policija nije navela koliko je demonstranata povređeno, ali je saopštila da je 48-godišnji muškarac umro posle privođenja.