Ko se igra životima izbjeglica?: Nepoznata grupa dijelila letke u Idomeni sa uputstvom o prelasku granice prema Makedoni, 3 osobe poginule
© AP / dpa
Prelazak nekoliko stotina izbeglica iz kampa Idomeni preko grčko-makedonske granice najverovatnije je organizovana akcija dosad nepoznate grupe koja se naziva "Komando Norbert Bluem", po bivšem ministru rada i socijalne politike u vladi Helmuta Kola.

Bluem je, kako prenose nemački mediji, nekoliko poslednjih dana proveo među izbeglicama na severu Grčke. Kritikujući uglavnom tu akciju zbog opasnosti po imigrante, javni servis ARD javio je da se među izbeglicama poslednjih dana pojavio letak na arapskom sa uputstvima kako preći granicu prema Makedoniji, a u kojima se izbeglice pozivaju da to i učine.

Letak, koji se pojavio i na društvenim mrežama, potpisan je s "Komando Norbert Bluem". Na letku se poručuje kako će kamp Idomeni najverovatnije ubrzo biti evakuisan a da će migranti biti prebačeni nazad u Tursku. U letku se objašnjava kako prelazak granice za manje grupe izbeglica nije moguć jer ih policija može lako zaustaviti, ali da je "drugačija situacija" ako to pokuša hiljadu osoba odjednom.


Nekoliko stotina izbeglica je danas, pod dramatičnim okolnostima, prešlo grčko-makedonsku granicu. Jedan deo je već vraćen u Grčku, ali nekoliko stotina izbeglica se još nalazi na području Makedonije. Osamdesetogodišnji Bluem je, kako se tvrdi, nekoliko dana je proveo s izbeglicama u logoru Idomeni kako bi se uverio u katastrofalne uslove.


On je, međutim, demantovao da ima ikakve veze s letkom. "Nemam nikakve veze s tim letkom. O njemu sam saznao naknadno", rekao je Bluem za dnevnik Bild, prenosi HINA. Grčki premijer Aleksis Cipras je žestoko kritikovao štampanje letaka s pozivom na prelazak granice. Cipras je savete sa letaka okarakterisao kao "opasno ponašanje na štetu izbjeglica".

"Ova igra s ljudskim životima mora prestati", rekao je Cipras. On je pozvao migrante da prate uputstva grčke vlade i da balkanska ruta više neće biti otvarana. Migranti su juče, u dramatičnim uslovima, preko nabujale reke, pokušale preći u Makedoniju pri čemu se troje ljudi udavilo - trudnica, njena sestra i njihov rođak.