Vatrene kugle
S

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad juga Španjolske (14.2.2022)

fireball
Ovaj svijetli bolid uočen je iznad Španjolske 14. veljače, u 21:59 po lokalnom vremenu (ekvivalentno 20:59 po univerzalnom vremenu). Bio je sjajan gotovo kao pun Mjesec. Vatrenu kuglu promatrao je veliki broj slučajnih očevidaca, koji su ju i objavili na društvenim mrežama.

Događaj je generirao kamen (meteoroid) iz kometa koji je udario u atmosferu brzinom od oko 54.000 km/h. Vatrena kugla je preletjela Andaluziju. Počela je na nadmorskoj visini od oko 82 km iznad središta pokrajine Jaén, kretala se prema jugoistoku, a završila je na visini od oko 48 km iznad jugozapada iste pokrajine.

Ovaj svijetli meteor snimljen je u okviru projekta SMART, kojim upravlja Meteorska mreža Jugozapadne Europe (SWEMN) sa stanica za promatranje meteora smještenih u Calar Alto, Sierra Nevada, Sevilla, La Sagra (Granada), Huelva, El Aljarafe, i La Hita (Toledo). Događaj je analizirao glavni istraživač SMART projekta: dr. Jose M. Madiedo, s Instituta za astrofiziku Andaluzije (IAA-CSIC).

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Colorada i Novog Meksika, SAD (13.2.2022)

fireball
Primili smo 7 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj iznad CO i NM u nedjelju, 13. veljače 2022. oko 01:27 UT.

Za ovaj događaj smo dobili jedan video.

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Nebraske i drugih država SAD-a (13.2.2022)

fireball
Primili smo 32 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj iznad CO, KS, NE, NM, OK, SD i TX u nedjelju, 13. veljače 2022. oko 12:46 UT.

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Georgije, Floride i Južne Karoline, SAD (11.2.2022)

fireball
© Ed A.
Primili smo 4 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj iznad FL, GA i SC u petak, 11. veljače 2022. oko 08:24 UT.

Za ovaj događaj dobili smo jedan video i jednu fotografiju.

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Kentuckyja i drugih država SAD-a (11.2.2022)

fireball
Primili smo 29 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj iznad IL, IN, KY, OH i TN u petak, 11. veljače 2022. oko 03:24 UT.

Za ovaj događaj dobili smo 2 videa.

Fireball 2

Vatrena kugla snimljena kamerom u Alti, Norveška (10.2.2022)

fireball
Bio sam u Peski u Alti, Norveška, kada sam iznenada ugledao ovu jarku svjetlost kako prelazi nebom. Bilo je uistinu blještavo. I mogao sam jasno vidjeti rep meteorita kako je prelazio nebo.

Prvi puta u životu da sam vidio meteorit na dnevnom svjetlu.

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Teksasa i drugih država SAD-a (8.2.2022)

fireball
Primili smo 58 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj iznad AR, LA, OK i TX u srijedu, 8. veljače 2022. oko 02:42 UT.

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Ohija i drugih država SAD-a (6.2.2022)

fireball
Primili smo 5 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj nad IN, MI i OH u nedjelju, 6. veljače 2022. oko 07:20 UT.

Fireball 4

Meteorska vatrena kugla iznad Montane i Idaha, SAD (4.2.2022)

fireball
Primili smo 2 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj preko ID-a i MT-a u petak, 4. veljače 2022. oko 13:39 UT.

Fireball 2

Meteorska vatrena kugla iznad Washingtona i drugih država SAD-a (4.2.2022)

fireball
Primili smo 8 izvješća o vatrenoj kugli viđenoj preko ID-a, MT, OR i WA u petak, 4. veljače 2022. oko 12:45 UT.

Za ovaj događaj dobili smo jedan video i jednu fotografiju.