Rano ujutro 14. travnja 2024. dogodila se velika kamena lavina na obroncima Piz Scerscena na švicarskim Alpama, u blizini granice s Italijom. Srećom, odron se dogodio oko 7 sati ujutro, kada su padine slabo zauzete, tako da nema naznaka da je bilo žrtava.

Prve procjene su da je klizište bilo dugo oko 5 km. Najbolja slika koju sam vidio je ova, koju je snimio Švicarski alpinistički klub :-

The 14 April 2024 rock avalanche on Piz Scerscen in Switzerland.
© SAC Bernina.Kamena lavina 14. travnja 2024. na Piz Scerscenu u Švicarskoj
Klizište je bilo dovoljno veliko da se otkrije na seizmičkim instrumentima diljem Alpa.

Evidencija Švicarske seizmološke službe je online.

Područje iz kojeg je krenulo ovo klizište pretrpjelo je veliki propust u siječnju 2023. godine, a kasnije i manje događaje, tako da je planinarima savjetovano da izbjegavaju ovaj dio planine.

Pri prvom pregledu, čini se da je ovo veliki kolaps (početne procjene su 1 milijun kubičnih metara) od strmo nagnute stijene. Čini se da je to podvrgnuto fragmentaciji u podnožju početne padine, da bi se formirala dugačka kamena lavina.

Veliki lomovi stijenskih padina u visokim planinskim područjima grupiraju se u vrijeme u proljeće i rano ljeto. Veći dio Europe posljednjih tjedana doživljava iznimne temperature.

Zahvala

Veliko hvala Janu Beutelu sa Sveučilišta u Innsbrucku što me je obavijestio o ovom događaju i što mi je pružio informacije o njemu.